lazyload
 

Auton kaiuttimet - Subbarit

Auton kaiuttimet ovat laitteita, jotka muuttavat vahvistimen lähettämän virran ääneksi. Auton kaiuttimet toimivat siten, että voimakkaassa magneettikentässä olevaan johtimeen johdetaan äänen mukaan vaihtelevaa virtaa muuntuu ääneksi.

 

Subbarit

Subbarit ovat kaiuttimet, joka on luotu toistamaan todella matalia ääniä, tarkoittaen alle 150 hertsin taajuuksia. Subbarit ovat auton kaiuttimet joita käytettiin alun perin vain elävän musiikin yhteydessä mutta jotka siirtyivät pian myös koteihin sekä auton kaiuttimiksi

Subbarin kotelot on yleensä valmistettu puusta, kuitulevyistä (MDF, lastulevyä) tai jopa vuolukivestä tai metallista. Yleisimmät kotelointiperiaattet ovat suljetut, refleksi-, kaistanpäästö- ja dipolitoteutukset. Kotelon pitää olla tukeva, varsinkin refleksikotelossa kotelonsisäiset paineenvaihtelut voivat olla suuria. Myös haitalliset resonanssit, joita syntyy kotelon värähdellessä ominaistaajuudellaan, edellyttävät tukevaa rakennetta. Kotelon sisäiset seisovat aallot vaikuttavat myös auton soitin toistoon ja näkyvät yleensä impedanssivasteessa. Vuorivillaa käytetään kotelon vaimentajana ja helpottamaan refleksikoteloiden hienoviritystä. Kotelon tukevuus riippuu paljon seinämien paksuudesta, mutta sen lisäksi tarvitaan kotelon sisäisiä tukirimoja ja -levyjä. Auton soitin voidaan myös rakentaa kahdesta sisäkkäisestä kotelosta, joiden väli täytetään esimerkiksi hiekalla.

Back to top